Rovnou na obsah Rovnou na menu
Menu
Základní škola Na Výsluní, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Kostelecká 1750, okres Praha-východ
ZŠ Na VýsluníBrandýs nad Labem-Stará Boleslav

Představujeme činnost školní jídelny

Hezký den. Dnes bychom vás v našem okénku nahlížejícím do chodu školy rádi seznámili s provozem naší školní kuchyně/ jídelny. Poprosili jsme o zodpovězení několik otázek ženu k tomu nejpovolanější - p. Havlasovou. Paní Havlasová zajišťuje chod naší školní jídelny již 30 let a jsme za to rádi.

Pojďme na to.

Paní Havlasová, prosím, můžete nám představit školní jídelnu v několika základních číslech?

V naší školní kuchyni pracuje celkem 8 zaměstnanců na plný úvazek a 1 paní kuchařka na poloviční úvazek. V tomto počtu denně vaříme cca 900 jídel, což je, jak jistě uznáte, opravdu hodně. A z dalších zajímavých čísel mohu uvést, že např. za září jsme uvařili celkem 15 166 obědů.

Kolik jídel máte v základní nabídce a jakým způsobem sestavujete jídelníček pro děti?

Počet jídel v základní nabídce se snad ani nedá spočítat.

No a jídelníček sestavujeme rovnou dle několika kritérií. Musíme zohlednit obtížnost jídel na přípravu, zohlednit také technologické možnosti kuchyně (např. nelze tedy mít 2 pečená jídla v jeden den, nemáme k tomu dostatek konvektorů). V neposlední řadě se musíme řídit pravidly spotřebního koše. Spotřební koš je závazný, jeho porušení je považováno za hrubé porušení povinností. Zohledňujeme také sezónní nabídku ovoce a zeleniny.

Sestavit chutný a pestrý jídelníček je tedy tak trochu magie.

Je pro vás příprava některého jídla "odpočinková "?

To jste mě rozesmála. „Odpočinkové“ jídlo asi úplně nemáme. Každá kuchařka doma ví, že nejjednodušší přílohou je rýže nebo těstoviny. Tak asi toto. Ale pro vaši představu – např. bramborová kaše je naopak nejsložitější přílohou, brambory (a v rámci jednoho oběda pro školu se bavíme o cca 120 kg/ 500 porcí) mají paní kuchařky v ruce celkem 4krát. Práce kuchařky je tedy i velmi fyzicky náročná. Ohodnocení této práce není dostatečné, „moje ženské“ jsou ve 3. platové třídě.

Paní Havlasová, jak se zajistí, aby na druhý den byl vždy dostatek veškerých potřebných potravin pro uvaření obou jídel? Máte všechno stále na skladu nebo se to řeší jinak?

A to jsem ráda, že se ptáte. Jsme pyšní na to, že naše kuchyně opravdu vaří z čerstvých surovin. Část surovin je ve skladu, jedná se výhradně o suché potraviny. Další potraviny objednávám denně – konkrétně maso z blízkého okolí, denní zavážka čerstvého masa probíhá každé ráno v 5 hod., zeleninu objednávám dle potřeby, obvykle 1-2 týdně. I proto, že objednávání surovin probíhá denně v podstatě na míru počtu objednaných jídel, je třeba si jídlo objednat nebo přehlásit z „ jedničky na dvojku „ vždy den předem.

A kdo má poslední slovo při finálním dochucování jídel?

Dochucování má plně v režii vedoucí kuchyně. Ta se ostatně stará také o hygienu, úklid a jiné další záležitosti týkající se chodu kuchyně.

Jak se nakládá se zbytky jídla?

Odvoz zbytků je zajištěn do kompostárny, stejně jako bioodpadu. Tento odvoz je ale zpoplatněn, jsou to tedy peníze navíc. Každá vrácená porce, když zohledníme cenu surovin i naši práci, nás pak opravdu mrzí. Olej z fritézy prodáváme.

Inovujete některé recepty? Pro experimenty zřejmě prostor nezbývá, nebo se mýlím?

Inovujeme. Inspiraci a nové receptury hledáme ve velké knize receptů, nebo např. BIG FOOD. V nedávné minulosti jsme odsud využili recept na brokolicové nugetky. Musíme a chceme se přizpůsobit době, tedy nabídku opravdu zpestřujeme o nové chutě a recepty.

Poslední novinkou tohoto školního roku je nabídka vegetariánských jídel 1x za 14 dní, a to vždy v úterý. A dalším novinkám se určitě nevyhýbáme.

Ráda bych vám všem ze školní kuchyně takto veřejně poděkovala za ranní vstávání, všechny starosti s objednávkami potřebných surovin, fyzicky velmi náročnou práci, jak jste sama zmínila, a nakonec i za úsměvy při vydávání hotových jídel.

Děkujeme. Eva Nejedlá, sociální pedagog

Datum vložení: 20. 10. 2023 7:22
Datum poslední aktualizace: 20. 10. 2023 7:32
Autor: Správce Webu

Škola

Kontaktní informace

Adresa:

Základní škola Na Výsluní,  Kostelecká 1750

250 01, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

fakturační údaje

ZŠ Na Výsluní Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kostelecká 1750, okres Praha-východ, 250 01

číslo účtu:

50016 – 428534329/0800

id datové schránky:

wvxmp34

IČO: 

750 345 49

RED-IZO:

600051994

ředitel školy:

Jan Přibyl, 326 906 096

jan.pribyl@zsnavysluni.cz

Kancelář: 326 903 242

skola@zsnavysluni.cz

Školní jídelna: 326 903 241

Miloslava Havlasová

jidelna@zsnavysluni.cz

Účtárna: 733 504 386

Lenka Beranová

ucto@zsnavysluni.cz

Družina: 734 445 832 (po 16:00)

druzina@zsnavysluni.cz

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Ovoce do škol

Rodiče vítáni

Šablony OP JAK

OP JAK

Šablony OP JAK

Učebna pracovního vyučování

učebnaUčebna pracovního vyučování

 

Národní testování SCIO

SCIO

Testování SCIO

nahoru